top of page
  • Yazarın fotoğrafıCy Mali Müşavirlik

Geriye Dönük E-Fatura Kesmek

Geriye dönük e-fatura, bir işletmenin geçmiş tarihler için elektronik ortamda fatura düzenlemesi anlamına gelir. Türkiye'de e-fatura, Vergi Usul Kanunu ve Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yasal bir belge olarak kabul edilir.

E-fatura, kâğıt fatura yerine dijital ortamda oluşturulan ve elektronik olarak saklanan bir belgedir. Bu belge, işletme arasındaki alışverişlerde kullanılan bir ticari belgedir ve vergi mevzuatı tarafından belirtilen bilgileri içermesi gerekmektedir. E-fatura, elektronik ortamda düzenlenir, gönderilir, alınır ve saklanır. Bu sayede işletmeler kâğıt tasarrufu yapabilir, iş süreçlerini hızlandırabilir ve veri doğruluğunu artırabilir.


Geriye dönük e-fatura düzenleme imkânı, işletmelerin belirli bir döneme ait faturaları dijital olarak düzenlemelerine ve elektronik olarak saklamalarına olanak tanır. Bu şekilde, işletmeler geçmiş işlem kayıtlarını daha düzenli ve erişilebilir bir şekilde koruyabilirler.

Geriye dönük e-fatura düzenlemek istiyorsanız, ilgili mevzuata uygun olarak hareket etmeniz ve e-fatura süreçlerini takip eden bir muhasebe veya finans departmanıyla iletişime geçmeniz önemlidir.



Geriye dönük fatura kesme süresi kaç gün?


Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur. Aynı zamanda cari tarih ve fatura tarihi arasında başka bir faturanın kesilmemiş olması gerekir.


Peki geriye dönük fatura keserken hesaplama nasıl yapılır?


Günümüz yasal düzenlemeler uyarınca, mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi sebebiyle 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerekmektedir.

Comments


bottom of page