top of page
  • Yazarın fotoğrafıCy Mali Müşavirlik

Genç Girişimci Desteği Nedir? Kimler Yararlanır?

Genç girişimci desteği, genç girişimcilerin iş kurma sürecinde finansal, eğitimsel ve danışmanlık gibi çeşitli desteklerle desteklenmesini sağlayan bir dizi program, hibe veya kaynakları ifade eder. Genç girişimcilerin iş dünyasında başarılı olmalarını teşvik etmek ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla hükümetler, kuruluşlar ve kurumlar tarafından desteklenir.



Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?

  • Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. Maddesine göre kazanç bakımından genç girişimci istisnası kapsamında olanlar,

  • Bağ-Kur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar,

  • Ticari veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa mükellefiyet açılmış olanlar,

  • Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olanlar genç girişimci desteğinden yararlanabilir.

Yukarıdaki maddeleri sağlayan genç girişimcilere aynı zamanda 12 ay boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanmaktadır.


Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz?

  • 01.06.2018 tarihinden önce işe başlayanlar,

  • Başka bir şirkette ortaklığı bulunan veya daha önce vergi mükellefi olup şirketini kapatmış kişiler,

  • Anonim veya limited şirket kuran kişiler bu teşvikten faydalanamazlar


Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadar?

Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, 12 Mart 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan kanun değişikliğiyle genç girişimci kazanç istisnası sayesinde gelir vergi tarifesinin 2. Dilimine göre 2023 yılı için 150.000 TL ‘ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaf olacaklardır. Bu muafiyet tutarı her yıl güncellenmek üzere 3 yıl boyunca geçerlidir.

Ayrıca 1 yıl boyunca Bağ-Kur primleri de hazine tarafından karşılanmaktadır. Güncel olarak 2023 yılında ödenecek en düşük aylık Bağ-Kur primi 3.452,76 TL ‘dir. Yani teşvikten yararlanan genç girişimcilerin 12 ay boyunca ödemesi gereken toplam 41.433,12 TL prim hazine tarafından karşılanmaktadır.


Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun

31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81. Maddesinin birinci fıkrasına aşağıda yazılı olan bent eklenmiştir:

31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 20. Maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan ve mükellefiyet başlangıç tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında, 01/06/2018 tarihinden itibaren, ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri 1 yıl süre ile 82. Madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanmaktadır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden faydalandırılır.

Buna göre 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır. Aylık olarak ödenmesi gereken 3.452,76 TL tutarındaki primin devlet hazinesi tarafından karşılandığı bu teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır. Böylece 12 ay boyunca genç girişimcilere verilecek toplam destek tutarı 41.433,12 TL olacaktır.


Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlanacak bir dilekçe ile genç girişimci desteğine başvuruda bulunulabilir. İlgili şartları karşılayanlar başvuru için şirket kuruluş aşamasında mali müşavirinden destek alabilir. Vergi dairesine mali müşaviriniz tarafından verilen dilekçe sonuçlandığında (hızlandırmak için vergi dairesine bireysel olarak gidebilirsiniz) size iletilen “Genç girişimci desteğinden faydalanabilir.” yazısını; ikamet adresinize en yakın SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne bizzat vererek destekten faydalanmaya başlayabilir, varsa başvuru sürecinde ortaya çıkan Bağ-Kur prim borçlarınızı sildirebilirsiniz.


İşe Başlama Tarihine Dikkat!

Genç girişimci desteğinden faydalanırken işe başlama tarihinin de göz önüne alınması gerekir. Başvuru sırasında işe başlama tarihiniz şirket kuruluş tarihiniz olarak kabul edilir ve teşvik başvurunuz onaylanır. Şirket kuruluş tarihinden önce kayıt dışı gelirleriniz bulunuyorsa ve ilerleyen süreçte bu durum tespit edilirse hem kayıt dışı gelirleriniz için cezai işlem uygulanabilir hem de genç girişimci desteğinden haksız olarak faydalandığınız için cezai işlem uygulanıp sunulan faydaların geri iadesi talep edilebilir. Ayrıca mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması da gerekmektedir.

Comments


bottom of page